Patna Division: An Overview
Patna Division is one of the nine administrative divisions of Bihar State, India, with Patna as its headquarters. Established in 1829, it is among the oldest divisions in the state. Initially, it was created along with Saran Division (which included the districts of Saran, Champaran, Tirhut, and Shahabad) and Bhagalpur Division (which included Monghyr (now Munger), Purnea, and Maldah districts) as the 11th division of the Bengal Presidency in British India.
On March 1, 1834, the 10th division (Saran) was abolished and merged into the 11th (Patna) and 12th (Monghyr) divisions. At that time, Patna Division comprised the districts of Patna, Bihar, Saran, and Shahabad. Later, in 1855, Tirhut was placed under the Commissioner of Patna Division after the formation of the Santhal Pargana district under Bhagalpur Division.
Geographical and Administrative Structure
Patna Division currently consists of six districts: Patna, Nalanda, Bhojpur, Buxar, Rohtas, and Kaimur. It covers an area of 16,960 square kilometers. The division falls within the capital region of Bihar, making it a crucial administrative, economic, and cultural hub. Patna district is situated in the south Bihar alluvial plains (Zone III B) among the three agro-climatic zones of divided Bihar.
Commissioner’s Office
The Commissioner’s Office of Patna Division is housed in a colonial-era building located east of the Golghar in Patna. Built in 1857-58, the building’s architectural charm lies in its balanced composition of mass and void, featuring semi-circular arches, depressions, and cutouts. The former residence of the Commissioner, known as Peach’s Bungalow, was located in what is now the A.N. Sinha Institute Complex.
Historical Significance of Patna Division
The area around the commissioner’s compound was originally known as Bankipore Village, which merged with the neighboring Jaibarpur Village to form Bankipur Jaibar. The site has historical relevance as Emperor Akbar camped here in 1574, and later, Aliwardi Khan assembled his troops here before marching against Sarfaraz Khan in 1740. After the British conquest, it served as a cantonment before Danapur was designated as a military station.
In 1776, the third brigade occupied part of the cantonment, which was later burnt down, leading to the ‘White Mutiny’ that Robert Clive suppressed.
Governance and Administration
The Commissioner of Patna Division oversees the governance of the six districts. Notable past commissioners include Sir C.C. Stevens (1890-91), while Shri Mayank Warwade, IAS (From 16th August 2024 to till) serves as the present commissioner.
Economic and Cultural Importance
As the capital division of Bihar, Patna Division plays a vital role in the state’s economic development. It is a center for education, administration, and industry, with Patna being a key city in trade and commerce. The division also boasts a rich cultural heritage, with historical sites, monuments, and religious places contributing to its tourism and cultural significance.
Patna Division remains a historically rich and administratively significant region of Bihar. With its deep historical roots, administrative importance, and economic influence, the division continues to be a key part of Bihar’s governance and development.

Key Facts About Patna Division
- Country:
India
- State:
Bihar
- Established: 1829
- Area: 16,960 km2 (6,550 sq mi)
- Coordinates: 25.611°N 85.144°E
- Divisional Commissioner: Shri Mayank Warwade, IAS
- Division Headquarters: Patna Town
- Official Website: Patna Division
- Number of Districts: 6 (Bhojpur, Buxar, Kaimur, Nalanda, Patna, Rohtas)
- Gram Panchyat: 1298
- Villages: 8514 (approx)
- Population (2011): 17,662,618
- Rivers: Ganges, Durgavati, Karmanasa, Punpun, Sone
- Geography:
- Situated along the Ganga River.
- The region features fertile plains and is a key agricultural zone.
- Transports:
- NH 22, NH 31, NH 139, NH 322, NH 431, NH 922, NH 83 (old numbering).
- Digha–Sonpur Bridge, Koilwar Bridge.
- Howrah–Delhi main line, Grand Chord.
- Gaya–Mughalsarai section
- Bakhtiyarpur–Tilaiya line
- Mahatma Gandhi Setu
- Mokama–Barauni section
- Nehru Setu, Jawahar Setu, Rajendra Setu
- Railway Stations:
- Bakhtiyarpur Junction, Barh, Bhabua Road, Danapur Terminal, Dehri-on-Sone, Fatuha Junction, Gulzarbagh, Hathidah Junction, Harnaut, Khusropur, Mokama Junction, Patliputra Junction, Patna Junction, Patna Sahib, Rajendra Nagar Terminal, Rajgir.
- Lok Sabha constituencies:
- Arrah, Buxar, Jahanabad, Karakat, Nalanda, Pataliputra, Patna Sahib, Sasaram.
Number of Subdivisions (Tehsils): 19
- Kaimur: 2 (Bhabua, Mohania)
- Buxar: 2 (Buxar, Dumraon)
- Nalanda: 3 (Biharsharif, Rajgir, Hilsa)
- Rohtas: 3 (Sasaram, Bikramganj, Dehri)
- Bhojpur: 3 (Ara Sadar, Piro, Jagdishpur)
- Patna: 6 (Patna Sadar, Patna City, Barh, Masaurhi, Paliganj, Danapur)
Number of Blocks/Circles: 99
- Bhabua: Adhaura, Bhabua, Bhagwanpur, Chainpur, Chand, Rampur
- Mohania: Durgawati, Kudra, Mohania, Nuaon, Ramgarh
- Buxar: Buxar, Itarhi, Chausa and Rajpur
- Dumraon: Dumraon, Nawanagar, Brahmapur, Kesath, Chakki, Chaugain and Simri
- Bihar Sharif: Biharsharif, Asthawan, Bind, Harnaut, Nursarai, Rahui and Sarmera.
- Hils: Hilsa, Islampur, Ekangarsarai, Chandi, Karaiparsurai, Nagarnausa, Parwalpur and Tharthari.
- Rajgir: Rajgir, Giriyak, Katrisarai, Silao and Ben.
- Sasaram: Sasaram, Shivsagar, Chenari, Kargahar, Kochas, Nokha
- Dehri-on-Sone: Dehri, Akodhigola, Nauhatta, Rohtas, Tilouthu
- Bikramganj: Bikramganj, Karakat, Nasriganj, Dawath, Rajpur, Sanjhauli, Suryapura, Dinara
- Arrah Sadar: Arrah, Agiaon, Barhara, Koilwar, Udwantnagar, Sandesh, Sahar, Garhani
- Jagdishpur: Jagdishpur, Bihiya, Shahpur
- Piro: Piro, Charpokhari, Tarari
- Patna Sadar: Patna Sadar, Sampatchak and Phulwari Sharif
- Masaurhi: Masaurhi, Punpun and Dhanarua
- Patna City: Fatuha, Daniyawaan and Khusrupur
- Paliganj: Paliganj, Dulhin Bazar and Bikram
- Danapur: Danapur, Maner, Bihta and Naubatpur
- Barh: Athmalgola, Mokama, Belchi, Ghoswari, Pandarak, Bakhtiyarpur and Barh
Number of Municipalities: 53
- Municipal Corporation (Nagar Nigam): 4
- Arrah, Sasaram, Biharsharif, Patna
- Municipal Council (Nagar Parishad): 13
- Bhabhua, Bikramganj, Dehri, Nokha, Buxar, Dumraon, Hilsa, Barh, Danapur, Khagaul, Masaurhi, Mokama, Phulwari
- Nagar Panchayat: 36
- Piro, Koilwar, Jagdishpur, Shahpur, Bihiya, Hata, Kudra, Ramgarh, Mohania, Chenari, Dinara, Karakat, Koath, Kochas, Nasriganj, Rohtas, Brahampur, Chausa, Chandi, Giriyak, Islampur, Rahui, Asthawan, Ekangarsarai, Harnaut, Parbalpur, Rajgir, Sarmera, Silao, Hilsa, Bakhtiyapur, Fatuha, Khusrupur, Maner, Naubatpur, Vikram
Vidhan Sabha Constituencies:
- Kaimur District: 203-Ramgarh, 204-Mohania, 205-Bhabua and 206-Chainpur
- Buxar District: 199-Brahampur, 200-Buxar, 201-Dumraon and 202-Rajpur
- Nalanda District: 171-Asthawan, 172-Biharsharif, 173-Rajgir, 174-Islampur, 175-Hilsa, 176-Nalanda and 177-Harnaut
- Rohtas District: 207-Chenari (SC), 208-Sasaram, 209-Kargahar, 210-Dinara, 211-Nokha, 212-Dehri, 213-Karakat
- Bhojpur District: 192-Sandesh, 193-Barhara, 194-Arrah, 195-Agiaon (SC), 196-Tarari, 197-Jagdishpur and 198-Shahpur
- Patna District: 178-Mokama, 179-Barh, 180-Bakhtiarpur, 181-Digha, 182-Bankipur, 183-Kumhrar, 184-Patna Sahib, 185-Fatuha, 186-Danapur, 187-Maner, 188-Phulwari (SC), 189-Masaurhi (SC), 190-Paliganj, 191-Bikram
Districts of Patna Division
Patna Division consists of six districts: Patna, Nalanda, Bhojpur, Buxar, Rohtas, Kaimur. Each district is unique in terms of history, culture, and economy but contributes collectively to the division’s prominence.
1. Patna District:
- Established: 1764
- Area: 3,202 km2 (1,236 sq mi)
- Coordinates: 25°25′N 85°10′E
- District Headquarters: Patna city
- Population: 58,38,465
- Total: 58,38,465
- Density: 1,823/km2 (4,720/sq mi)
- Literacy Rate: 70.68%
- Sex Ratio: 897/1000
- Gram Panchayats: 322
- Villages: 1395
- No. of Subdivision: 6 (Patna Sadar, Patna City, Barh, Masaurhi, Paliganj, Danapur)
- No. of Blocks: 23
- Patna Sadar, Sampatchak, Phulwari Sharif, Fatuha, Daniyawaan, Khusrupur, Athmalgola, Mokama, Belchi, Ghoswari, Pandarak, Bakhtiyarpur, Barh, Masaurhi, Punpun, Dhanarua, Danapur, Maner, Bihta, Naubatpur, Paliganj, Dulhin Bazar and Bikram
- Municipalities: 13
- Municipal Corporation (Nagar Nigam): 1 (Patna)
- Municipal Council (Nagar Parisad): 6 (Barh, Danapur, Khagaul, Masaurhi, Mokama, Phulwari)
- Nagar Panchayat: 6 (Bakhtiyapur, Fatuha, Khusrupur, Maner, Naubatpur, Vikram)
- Lok Sabha Constituency: The district has 3 parliament constituencies:
- 30-Patna Sahib, covers Bakhtiarpur, Digha, Bankipur, Kumhrar, Patna Sahib and Fatuha.
- 31-Pataliputra, covers Danapur, Maner, Phulwari, Masaurhi, Paliganj, and Bikram.
- 28-Munger/Monghyr, covers Barh and Mokama and shared with Munger district.
- Vidhan Sabha constituencies:
- 178-Mokama, 179-Barh, 180-Bakhtiarpur, 181-Digha, 182-Bankipur, 183-Kumhrar, 184-Patna Sahib, 185-Fatuha, 186-Danapur, 187-Maner, 188-Phulwari (SC), 189-Masaurhi (SC), 190-Paliganj, 191-Bikram.
- Key Features:
- Capital of Bihar and the oldest continuously inhabited city in India.
- Major historical sites: Golghar, Patna Sahib Gurudwara, and Kumhrar.
- Economic hub with industries, education centers, and administrative importance.
- Significance: It is the administrative and economic heart of Bihar.
- Official Website: patna.nic.in
2. Nalanda District:
- Established: 9 November 1972
- Area: 2,367 km2 (914 sq mi)
- Coordinates: 25°12′00″N 85°31′12″E
- District Headquarters: Bihar Sharif
- Population (2011):
- Total: 2,877,653
- Density: 1,200/km2 (3,100/sq mi)
- Literacy Rate: 66.41%
- Sex Ratio: 921/1000
- Gram Panchayats: 231
- Villages: 1010
- Blocks/Circles: 20
- Giriyak, Rahui, Nursarai, Harnaut, Chandi, Islampur, Rajgir, Asthawan, Sarmera, Hilsa, Biharsharif, Ekangarsarai, Ben, Nagarnausa, Karaiparsurai, Silao, Parwalpur, Katrisarai, Bind, Tharthari.
- Municipalities: 14
- Municipal Corporation (Nagar Nigam): 1 (Biharsharif)
- Municipal Council (Nagar Parishad): 1 (Hilsa)
- Nagar Panchayats: 12 (Chandi, Giriyak, Islampur, Rahui, Asthawan, Ekangarsarai, Harnaut, Parbalpur, Rajgir, Sarmera, Silao, Hilsa)
- Vidhan Sabha constituencies:
- Asthawan, Biharsharif, Rajgir (SC), Islampur, Hilsa, Nalanda, Harnaut.
- Key Features:
- Home to the ancient Nalanda University, a UNESCO World Heritage Site.
- Rajgir, a famous tourist and pilgrimage destination, is in Nalanda.
- Significance: Known for its historical and educational legacy.
- Official Website: nalanda.nic.in
3. Bhojpur District:
- Established: 1972
- Area: 2,395 km2 (925 sq mi)
- Coordinates: 25°46′N 84°52′E
- District Headquarters: Arrah
- Population (2011):
- Total: 2,728,407
- Density: 1,100/km2 (3,000/sq mi)
- Literacy: 72.79%
- Sex Ratio: 907/1000
- Sub-Divisions: 3 (Ara Sadar, Piro, Jagdishpur)
- No. of Blocks/Circles: 14
- Ara Sadar – Arrah, Agiaon, Barhara, Koilwar, Udwantnagar, Sandesh, Sahar, Garhani
- Piro – Piro, Charpokhari, Tarari
- Jagdishpur – Jagdishpur, Bihiya, Shahpur
- Gram Panchayats: 226
- Villages: 1206
- Number of municipalities: 6
- Municipal Corporation (Nagar Nigam): 1 (Arrah)
- Nagar Panchayat: 5 (Piro, Koilwar, Jagdishpur, Shahpur, Bihiya)
- Number of police stations: 34
- Lok Sabha Constituencies: Arrah
- Vidhan Sabha constituencies:
- Sandesh, Barhara, Arrah, Agiaon (SC), Tarari, Jagdishpur, Shahpur.
- Key Features:
- Known for its association with Veer Kunwar Singh, a hero of India’s First War of Independence in 1857.
- Fertile agricultural land, producing wheat and sugarcane.
- Significance: A historically and agriculturally important district.
- Official Website: bhojpur.nic.in
4. Buxar District:
- Established: 17 March 1991
- Area: 1,703 km2 (627 sq mi)
- Coordinates: 25.5656°N 83.9757°E
- District Headquarters: Buxar town
- Population:
- Total: 1706352
- Density: 1,100/km2 (2,700/sq mi)
- Literacy Rate: 70.14%
- Sex Ratio: 922/1000
- No. of Subdivision: 2 (Buxar, Dumraon)
- Gram Panchayats: 142
- Villages: 1142
- Blocks/Circles: 11
- Buxar, Itarhi, Chousa, Rajpur, Dumraon, Nawanagar, Brahmpur, Kesath, Chakki, Chougain, Simri
- Number of police stations: 16
- Municipal Council (Nagar Parisad): 2 (Buxar, Dumraon)
- Nagar Panchayat: 2 (Brahampur, Chausa)
- Vidhan Sabha constituencies:
- Brahampur, Buxar, Dumraon, Rajpur (SC).
- Key Features:
- Site of the Battle of Buxar (1764), which was crucial in British colonial expansion.
- Known for its religious significance, especially related to the Ramayana.
- Significance: Historical and spiritual importance.
- Official Website: buxar.nic.in
5. Rohtas District:
- Established: 10th November 1972
- Area: 3,847.82 km2 (1,485.65 sq mi)
- District Headquarters: Sasaram
- Population (2011): 2,959,918
- Total: 2,959,918
- Density: 770/km2 (2,000/sq mi)
- Literacy: 73.37%
- Sex Ratio: 914/1000
- Gram Panchayats: 226
- No. of Villages: 2072
- Municipal Corporation (Nagar Nigam): 1 (Sasaram)
- Municipal Council (Nagar parishad): 3 (Bikramganj, Dehri, Nokha)
- Nagar panchayat: 7 (Chenari, Dinara, Karakat, Koath, Kochas, Nasriganj, Rohtas)
- Number of Police Stations: 34
- No. of Sub-divisions (Tehsils): 3 (Sasaram, Bikramganj, Dehri)
- No. of Blocks/Circles: 19
- Akodhi gola, Bikramganj, Chenari, Dawath, Dehri, Dinara, Karakat, Kargahar, Kochas, Nasriganj, Nauhatta, Nokha, Rajpur, Rohtas, Sanjhouli, Sasaram, Shivsagar, Suryapura, Tilouthu
- Lok Sabha Constituency: Sasaram
- Vidhan Sabha constituencies:
- Chenari (SC), Sasaram, Kargahar, Dinara, Nokha, Dehri, Karakat.
- Key Features:
- Famous for Sher Shah Suri’s Tomb, a fine example of Indo-Islamic architecture.
- The Rohtas Fort, a UNESCO World Heritage Site, is located here.
- Significance: Known for its historical sites and rich culture.
- Official Website: rohtas.nic.in
6. Kaimur District:
- Established: 17 March 1991
- Area: 3,332 km2 (1,286.5 sq mi)
- Coordinate: 25°2′26.13″N 83°36′44.67″E
- District Headquarters: Bhabua
- Population:
- Total: 1,626,384
- Density: 488/km2 (1,260/sq mi)
- Literacy Rate: 69.34%
- Sex Ratio: 919/1000
- Gram Panchayats: 146
- Villages: 1700
- No. of Sub-Divisions (Tehsils): 2 (Bhabua, Mohania)
- Blocks/Circles: 11
- Adhaura, Bhabua, Bhagwanpur, Chainpur, Chand, Rampur, Durgawati, Kudra, Mohania, Nuaon, Ramgarh
- Number of Post Offices: 120
- Municipal Council (Nagar Parishad): Bhabhua
- Nagar Panchayat: Hata, Kudra, Ramgarh, Mohania
- Vidhan Sabha constituencies:
- Ramgarh, Mohania (SC), Bhabua, Chainpur.
- Key Features:
- The Kaimur Hills and Kaimur Wildlife Sanctuary are prominent attractions.
- Famous for its waterfalls, including Telhar Kund and Karkat Waterfalls.
- Significance: A scenic district with ecological importance.
- Official Website: kaimur.nic.in
Geographical Overview
- Location: Situated in south-central Bihar, the Patna Division lies along the southern banks of the Ganges River and extends into the plains of northern India.
- Boundaries of Patna Division: It is bordered by the Ganga River to the north and surrounded by other divisions like:
- North –
- Saran Division (Saran District)
- Tirhut Division (Vaishali District)
- Darbhanga Division (Samastipur District)
- Azamgarh Division of Uttar Pradesh (Ballia District)
- South –
- Magadh Division (Aurangabad District, Arwal District, Jehanabad District, Nawada District)
- East –
- Munger Division (Begusarai District, Lakhisarai District, Sheikhpura District)
- West –
- Varanasi Division of Uttar Pradesh (Chandauli District, Ghazipur District)
- Mirzapur Division of Uttar Pradesh (Sonbhadra District)
- Palamu Division of Jharkhand (Palamu District, Garhwa District)
- North –
- Rivers: Apart from the Ganga, significant rivers include the Son, Punpun, and Gandak.
- Climate: The region has a humid subtropical climate with hot summers, a monsoon season, and cool winters.
Historical Significance
- Ancient India: Patna, historically known as Pataliputra, was the capital of powerful empires like the Maurya and Gupta dynasties. It was a center of learning, governance, and culture.
- Nalanda University: Located in Nalanda District, this ancient university was a global hub for education and attracted scholars from across the world during its zenith.
- Freedom Movement: The region played a significant role during the Indian freedom struggle, with several key events, such as the Champaran Satyagraha, having roots here.
Cultural Importance
- Religious Heritage: Patna Division is home to significant religious sites:
- Bodh Gaya (nearby): Related to Buddhism.
- Takht Sri Patna Sahib: A major Sikh pilgrimage site in Patna, marking the birthplace of Guru Gobind Singh.
- Vishnupad Temple (Gaya) and Mundeshwari Temple (Kaimur): Important Hindu religious centers.
- Festivals: Major festivals celebrated here include Chhath Puja, Durga Puja, and Holi.
Economy
- Agriculture: The fertile plains of Patna Division support the cultivation of rice, wheat, sugarcane, and pulses. The Ganga and its tributaries enhance irrigation.
- Industry:
- Traditional Industries: Agro-processing, sugar production, and handloom weaving are prominent.
- Emerging Sectors: With Patna emerging as a business hub, the region has seen growth in IT, real estate, and retail.
- Commerce: Patna serves as a major commercial hub, facilitating trade and services for Bihar and neighboring states.
Education and Institutions
- Key Institutions:
- Nalanda University (Modern Revival): A globally recognized center for higher education focusing on Asian traditions of knowledge.
- Indian Institute of Technology (IIT), Patna: A premier engineering institute located in Bihta near Patna.
- Patna University: One of the oldest universities in the region, established in 1917.
- Nalanda Open University: Offers distance education opportunities.
- Literary Contributions: Patna has historically been a center for writers, historians, and scholars.
Transportation and Connectivity
- Railways: Patna Junction is one of the busiest railway stations in India, connecting the division to all major cities in the country.
- Airways: The Jay Prakash Narayan International Airport in Patna is a key airport for Bihar, with both domestic and international flights.
- Roadways: The region is well-connected by highways, including National Highway 19 (NH-19) and NH-31.
- Waterways: Patna is a part of the National Waterway-1 on the Ganges, offering potential for inland transport and trade.
Tourism
- Nalanda and Rajgir: Key Buddhist and Jain sites with ancient ruins, stupas, and monasteries.
- Golghar: A historic granary in Patna, offering panoramic views of the city.
1. Bihar Museum, Patna:
- Located in Patna, Bihar.
- Opening:
- Initially partially opened in August 2015 (Children’s museum, main entrance, orientation theatre).
- Remaining galleries opened in October 2017.
- Contact Details:
- Phone: 0612 2235732
- Email: info@biharmuseum.org
- Address: Nehru Path, Patna, Bihar 800001, India
- Website: biharmuseum.org
2. Patna Museum:
- Established: 1917; the oldest museum in Bihar.
- Location: Within walking distance from the Indira Gandhi Planetarium.
- Notable Exhibits:
- Polished sandstone female attendant (yakshi) from Didarganj, dating to the 3rd century.
- Jain images from the Kushana period and a collection of Buddhist Bodhisattvas (2nd–3rd century A.D.) from the Gandhara region.
- Natural history displays including several stuffed animals, unusual specimens, and a gigantic fossilized tree (16 m long, ~200 million years old).
- Chinese art and superb Tibetan thangkas (the latter in need of restoration).
- Artifacts such as a First World War cannon, sculptures from the Mauryan and Gupta periods, and terracotta figures.
3. Patna Saheb Gurudwara (Takhat Sri Patna Sahib):
- Also known as Takhat Sri Hari Mandir Ji.
- One of the five Takhts (seats of temporal authority) in Sikhism.
- Historical Significance:
- Commissioned by Maharaja Ranjit Singh in the 18th century to mark the birthplace of Guru Gobind Singh.
- A major pilgrimage site for Sikhs and a cultural landmark in Patna.
4. Nalanda Khandhar:
- Historical Ruins:
- Ruins of the ancient Nalanda University, once a premier center of learning in ancient India.
- Served as an important seat of both Hinayana and Mahayana Buddhism; students and scholars from various countries studied here.
- Location:
- Near a village 88.5 km southeast of Patna and 11.5 km north of Rajgir in present-day Bihar.
- Historical Accounts:
- Detailed in epigraphs and travelogues by Chinese travellers such as Hiuen Tsang and Etsing (7th century).
- Once taught and studied by Hiuen Tsang; noted as the birthplace of the Buddhist Sariputra.
- At its peak, the university taught 10,000 students with 1,000 teachers.
Key Challenges
- Flooding: Annual flooding of the Ganga and its tributaries impacts agriculture and infrastructure.
- Urbanization Issues: Rapid urban growth in Patna has led to challenges like traffic congestion, pollution, and inadequate public services.
- Economic Inequality: While Patna is growing economically, rural areas in the division still face poverty and unemployment.
Key Highlights
- Historic Legacy: Patna Division is a repository of India’s ancient heritage and has played a key role in shaping the nation’s history.
- Economic Growth: Patna is emerging as an economic hub, driving the division’s growth.
- Cultural Richness: With a blend of Hindu, Buddhist, Jain, and Sikh traditions, the region offers a unique cultural tapestry.
- Tourist Destination: A significant draw for both domestic and international tourists due to its historical and religious landmarks.
Conclusion
The Patna Division is a microcosm of Bihar’s rich historical, cultural, and economic heritage. Specifically, From ancient Nalanda to modern Patna, this division represents the historical depth and development potential of the state. It serves as a key region for Bihar’s governance, economy, and education while retaining its historical and cultural identity.
Would you like more details about any specific Topics on Bihar? Comment Below 😊
पटना संभाग: एक अवलोकन
पटना संभाग भारत के बिहार राज्य के नौ प्रशासनिक संभागों में से एक है, जिसका मुख्यालय पटना है। 1829 में स्थापित, यह राज्य के सबसे पुराने संभागों में से एक है। शुरू में, इसे सारण संभाग (जिसमें सारण, चंपारण, तिरहुत और शाहाबाद जिले शामिल थे) और भागलपुर संभाग (जिसमें मुंगेर (अब मुंगेर), पूर्णिया और मालदा जिले शामिल थे) के साथ ब्रिटिश भारत में बंगाल प्रेसीडेंसी के 11वें संभाग के रूप में बनाया गया था।
1 मार्च, 1834 को, 10वें संभाग (सारण) को समाप्त कर दिया गया और 11वें (पटना) और 12वें (मुंगेर) संभागों में विलय कर दिया गया। उस समय, पटना संभाग में पटना, बिहार, सारण और शाहाबाद जिले शामिल थे। बाद में, 1855 में, भागलपुर संभाग के अंतर्गत संथाल परगना जिले के गठन के बाद तिरहुत को पटना संभाग के आयुक्त के अधीन रखा गया।
भौगोलिक और प्रशासनिक संरचना
पटना संभाग में वर्तमान में छह जिले शामिल हैं: पटना, नालंदा, भोजपुर, बक्सर, रोहतास और कैमूर। इसका क्षेत्रफल 16,960 वर्ग किलोमीटर है। यह संभाग बिहार के राजधानी क्षेत्र में आता है, जो इसे एक महत्वपूर्ण प्रशासनिक, आर्थिक और सांस्कृतिक केंद्र बनाता है। पटना जिला विभाजित बिहार के तीन कृषि-जलवायु क्षेत्रों में से दक्षिण बिहार के जलोढ़ मैदानों (ज़ोन III बी) में स्थित है।
आयुक्त कार्यालय
पटना संभाग का आयुक्त कार्यालय पटना में गोलघर के पूर्व में स्थित एक औपनिवेशिक युग की इमारत में स्थित है। 1857-58 में निर्मित, इमारत का वास्तुशिल्प आकर्षण द्रव्यमान और शून्य की संतुलित संरचना में निहित है, जिसमें अर्ध-वृत्ताकार मेहराब, अवसाद और कटआउट हैं। आयुक्त का पूर्व निवास, जिसे पीच के बंगले के रूप में जाना जाता है, अब ए.एन. सिन्हा संस्थान परिसर में स्थित था।
पटना संभाग का ऐतिहासिक महत्व
कमिश्नर के परिसर के आस-पास का क्षेत्र मूल रूप से बांकीपुर गांव के नाम से जाना जाता था, जो पड़ोसी जैबरपुर गांव के साथ मिलकर बांकीपुर जैबर बन गया। इस स्थल का ऐतिहासिक महत्व है क्योंकि सम्राट अकबर ने 1574 में यहां डेरा डाला था और बाद में अलीवर्दी खान ने 1740 में सरफराज खान के खिलाफ मार्च करने से पहले यहां अपनी सेना इकट्ठी की थी। ब्रिटिश विजय के बाद, दानापुर को सैन्य स्टेशन के रूप में नामित किए जाने से पहले यह एक छावनी के रूप में कार्य करता था।
1776 में, तीसरी ब्रिगेड ने छावनी के हिस्से पर कब्जा कर लिया, जिसे बाद में जला दिया गया, जिससे ‘श्वेत विद्रोह’ हुआ जिसे रॉबर्ट क्लाइव ने दबा दिया।
शासन और प्रशासन
पटना संभाग के कमिश्नर छह जिलों के शासन की देखरेख करते हैं। उल्लेखनीय पिछले कमिश्नरों में सर सी.सी. स्टीवंस (1890-91) शामिल हैं, जबकि श्री मयंक वारवाडे, आईएएस (16 अगस्त 2024 से अब तक) वर्तमान कमिश्नर के रूप में कार्य करते हैं।
आर्थिक और सांस्कृतिक महत्व
बिहार के राजधानी संभाग के रूप में, पटना संभाग राज्य के आर्थिक विकास में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है। यह शिक्षा, प्रशासन और उद्योग का केंद्र है, साथ ही पटना व्यापार और वाणिज्य में एक प्रमुख शहर है। इस संभाग में समृद्ध सांस्कृतिक विरासत भी है, जिसमें ऐतिहासिक स्थल, स्मारक और धार्मिक स्थल इसके पर्यटन और सांस्कृतिक महत्व में योगदान देते हैं।
पटना संभाग बिहार का ऐतिहासिक रूप से समृद्ध और प्रशासनिक रूप से महत्वपूर्ण क्षेत्र बना हुआ है। अपनी गहरी ऐतिहासिक जड़ों, प्रशासनिक महत्व और आर्थिक प्रभाव के साथ, यह संभाग बिहार के शासन और विकास का एक महत्वपूर्ण हिस्सा बना हुआ है।

पटना प्रमंडल और उसके जिले
- देश:
भारत
- राज्य:
बिहार
- स्थापना: 1829
- निर्देशांक: 25.611°N 85.144°E
- क्षेत्रफल: 16,960 km2 (6,550 वर्ग मील)
- संभागीय आयुक्त: श्री मयंक वरवड़े, आईएएस
- प्रमंडल मुख्यालय: पटना टाउन
- आधिकारिक वेबसाइट: patnadivision.bih.nic.in
- जिलों की संख्या: 6 (भोजपुर, बक्सर, कैमूर, नालन्दा, पटना, रोहतास)
- ग्राम पंचायत: 1298
- गाँव: 8514 (लगभग)
- जनसंख्या (2011): 17,662,618
- नदियाँ: गंगा, दुर्गावती, कर्मनाशा, पुनपुन, सोन
- भूगोल:
- गंगा नदी के किनारे स्थित है।
- इस क्षेत्र में उपजाऊ मैदान हैं और यह एक प्रमुख कृषि क्षेत्र है।
- परिवहन:
- एनएच 22, एनएच 31, एनएच 139, एनएच 322, एनएच 431, एनएच 922, एनएच 83 (पुराना नंबर)।
- दीघा-सोनपुर ब्रिज, कोईलवर ब्रिज।
- हावड़ा-दिल्ली मुख्य लाइन, ग्रैंड कॉर्ड।
- गया-मुगलसराय खंड
- बख्तियारपुर-तिलैया लाइन
- महात्मा गांधी सेतु
- मोकामा-बरौनी खंड
- नेहरू सेतु, जवाहर सेतु, राजेंद्र सेतु
- रेलवे स्टेशन:
- बख्तियारपुर जंक्शन, बाढ़, भभुआ रोड, दानापुर टर्मिनल, डेहरी-ऑन-सोन, फतुहा जंक्शन, गुलजारबाग, हाथीदाह जंक्शन, हरनौत, खुसरोपुर, मोकामा जंक्शन, पाटलिपुत्र जंक्शन, पटना जंक्शन, पटना साहिब, राजेंद्र नगर टर्मिनल, राजगीर।
- लोकसभा निर्वाचन क्षेत्र:
- आरा, बक्सर, जहानाबाद, काराकाट, नालन्दा, पाटलिपुत्र, पटना साहिब, सासाराम।
उपखण्डों (तहसीलों) की संख्या: 19
- कैमूर: 2 (भभुआ, मोहनिया)
- बक्सर: 2 (बक्सर, डुमरांव)
- नालन्दा: 3 (बिहारशरीफ, राजगीर, हिलसा)
- रोहतास: 3 (सासाराम, बिक्रमगंज, डेहरी)
- भोजपुर: 3 (आरा सदर, पीरो, (जगदीशपुर)
- पटना: 6 (पटना सदर, पटना सिटी, बाढ़, मसौढ़ी, पालीगंज, दानापुर)
ब्लॉक/सर्कल की संख्या: 99
- भभुआ: अधौरा, भभुआ, भगवानपुर, चैनपुर, चांद, रामपुर
- मोहनिया: दुर्गावती, कुदरा, मोहनिया, नुआंव, रामगढ़
- बक्सर: बक्सर, इटाढ़ी, चौसा और राजपुर
- डुमरांव: डुमरांव, नावानगर, ब्रह्मपुर, केसठ, चक्की, चौगाईं और सिमरी
- बिहारशरीफ: बिहारशरीफ, अस्थावां, बिंद, हरनौत, नूरसराय, रहुई और सरमेरा.
- हिल्सा: हिल्सा, इस्लामपुर, एकंगरसराय, चंडी, करायपरसुराय, नगरनौसा, परवलपुर और थरथरी।
- राजगीर: राजगीर, गिरियक, कतरीसराय, सिलाव और बेन।
- सासाराम: सासाराम, शिवसागर, चेनारी, करगहर, कोचस, नोखा
- डेहरी-ऑन-सोन: डेहरी, अकोढ़ीगोला, नौहट्टा, रोहतास, तिलौथू
- बिक्रमगंज: बिक्रमगंज, काराकाट, नासरीगंज, दावथ, राजपुर, संझौली, सूर्यपुरा, दिनारा
- आरा सदर: आरा, अगिआंव, बरहरा, कोईलवर, उदवंतनगर, संदेश, सहार, गड़हनी
- जगदीशपुर: जगदीशपुर, बिहिया, शाहपुर
- पीरो: पीरो, चरपोखरी, तरारी
- पटना सदर: पटना सदर, संपतचक और फुलवारीशरीफ
- मसौढ़ी: मसौढ़ी, पुनपुन और धनरूआ
- पटना सिटी: फतुहा, दनियावां और खुसरूपुर
- पालीगंज: पालीगंज, दुल्हिन बाजार और बिक्रम
- दानापुर: दानापुर, मनेर, बिहटा और नौबतपुर
- बाढ़: अथमलगोला, मोकामा, बेलछी, घोसवरी, पंडारक, बख्तियारपुर और बाढ़
नगर पालिकाओं की संख्या: 53
- नगर निगम: 4
- आरा, सासाराम, बिहारशरीफ, पटना
- नगर परिषद: 13
- भभुआ, बिक्रमगंज, डेहरी, नोखा, बक्सर, डुमरांव, हिलसा, बाढ़, दानापुर, खगौल, मसौढ़ी, मोकामा, फुलवारी
- नगर पंचायत: 36
- पीरो, कोईलवर, जगदीशपुर, शाहपुर, बिहिया, हाता, कुदरा, रामगढ़, मोहनिया, चेनारी, दिनारा, काराकाट, कोआथ, कोचस, नासरीगंज, रोहतास, ब्रह्मपुर, चौसा, चंडी, गिरियक, इस्लामपुर, रहुई, अस्थावां, एकंगरसराय, हरनौत, परबलपुर, राजगीर, सरमेरा, सिलाव, हिलसा, बख्तियापुर, फतुहा, खुसरूपुर, मनेर, नौबतपुर, विक्रम
विधान सभा क्षेत्र:
- कैमूर जिला: 203-रामगढ़, 204-मोहनिया, 205-भभुआ और 206-चैनपुर
- बक्सर जिला: 199-ब्रह्मपुर, 200-बक्सर, 201-डुमरांव और 202-राजपुर
- नालंदा जिला: 171-अस्थावां, 172-बिहारशरीफ, 173-राजगीर, 174-इस्लामपुर, 175-हिलसा, 176-नालंदा और 177-हरनौत
- रोहतास जिला: 207-चेनारी (एससी), 208-सासाराम, 209-करगहर, 210-दिनारा, 211-नोखा, 212-डेहरी, 213-काराकाट
- पटना जिला: 178-मोकामा, 179-बाढ़, 180-बख्तियारपुर, 181-दीघा, 182-बांकीपुर, 183-कुम्हरार, 184-पटना साहिब, 185-फतुहा, 186-दानापुर, 187-मनेर, 188-फुलवारी (एससी), 189-मसौढ़ी (एससी), 190-पालीगंज, 191-बिक्रम
- भोजपुर जिला: 192-संदेश, 193-बरहरा, 194-आरा, 195-अगिआंव (एससी), 196-तरारी, 197-जगदीशपुर और 198-शाहपुर
पटना प्रमंडल के जिले
पटना प्रमंडल में छह जिले शामिल हैं: पटना, नालंदा, भोजपुर, बक्सर, रोहतास, कैमूर। प्रत्येक जिला इतिहास, संस्कृति और अर्थव्यवस्था के मामले में अद्वितीय है, लेकिन सामूहिक रूप से प्रमंडल की प्रमुखता में योगदान देता है।
1.पटना ज़िला:
- स्थापना: 1764
- क्षेत्रफल: 3,202 km2 (1,236 वर्ग मील)
- निर्देशांक: 25°25′N 85°10′E
- जनसंख्या: 58,38,465
- कुल: 58,38,465
- घनत्व: 1,823/km2 (4,720/वर्ग मील)
- साक्षरता दर: 70.68%
- लिंगानुपात: 897/1000
- जिला मुख्यालय: पटना शहर
- ग्राम पंचायतें: 322
- गाँव: 1395
- ब्लॉकों की संख्या: 23
- पटना सदर, संपतचक, फुलवारीशरीफ, फतुहा, दनियावां, खुसरूपुर, अथमलगोला, मोकामा, बेलछी, घोसवरी, पंडारक, बख्तियारपुर, बाढ़, मसौढ़ी, पुनपुन, धनरुआ, दानापुर, मनेर, बिहटा, नौबतपुर, पालीगंज, दुल्हिन बाजार और बिक्रम।
- नगर पालिका: 1 (पटना नगर निगम)
- अनुमण्डल की संख्या: 6 (पटना सदर, पटना सिटी, बाढ़, मसौढ़ी, पालीगंज, दानापुर)
- नगर परिषद: 6 (बाढ़, दानापुर, खगौल, मसौढ़ी, मोकामा, फुलवारी)
- नगर पंचायत: 6 (बख्तियापुर, फतुहा, खुसरूपुर, मनेर, नौबतपुर, विक्रम)
- लोकसभा निर्वाचन क्षेत्र: जिले में 3 संसदीय क्षेत्र हैं:
- 30-पटना साहिब, बख्तियारपुर, दीघा, बांकीपुर, कुम्हरार, पटना साहिब और फतुहा को कवर करता है।
- 31-पाटलिपुत्र, दानापुर, मनेर, फुलवारी, मसौढ़ी, पालीगंज और बिक्रम को कवर करता है।
- 28-मुंगेर/मोंगहिर, बाढ़ और मोकामा को कवर करता है और मुंगेर जिले के साथ साझा किया जाता है।